Oblicz miejsca zerowe
Gabi: Pomocy

!
Dana jest funkcja f(x)={2x+5 dla x∊(−∞, −1)
{−x+2 dla x∊[−1, +∞)
a) Oblicz miejsca zerowe funkcji.
b) Oblicz współrzędne punktu, w którym wykres przecina oś OY
4 maj 16:12
Iwona: a) 2x+5=0, czyli x=−52 i −x+2=0, czyli x=2
dwa miejsca zerowe: −52 i 2
b) wykres przecina os y w punkcie (0,y), a punkt 0 nalezy do drugiego z przedzialow
okreslajacych
wzor funkcji, czyli x=0 podstawiamy do drugiego wzoru y = 0+2, y=2
wykres przecina os y w punkcie (0,2)
4 maj 16:38