o
ale o co chodzi:D: Dla jakich wartości parametru k rozwiązanie układu równań:
x−y=k−1
2x−1=−3−k
spełnia warunek |x| + |y| = 2 + k ?
4 maj 16:11
Rumpfy: |y| = 2+k − |x}
y = 2+k+|x| lub y = −2−k−|x|
y − 2 − k = |x| lub y +2 + k = |x|
x = y −2 −k lub x = −y +2 +k lub x = y + 2 + k lub x = −y −2 −k
4 maj 16:19
Godzio: x − y = k − 1
2x = −2 − k
x = −1 − 0,5k
−1 − 0,5k − y = k − 1
−y = 1,5k
y = −1,5k
|−1 − 0,5k| + |−1,5k| = 2 + k
|1 + 0,5k| + |1,5k| = 2 + k
1
o k ∊ (−
∞,−2)
−1 − 0,5k − 1,5k = 2 + k
−3k = 3
k = − 1 ∉ (−
∞,−2)
2
o k ∊<−2,0)
1 + 0,5k − 1,5k = 2 + k
−2k = 1
k = −0,5
3
o k∊<0,
∞)
1 + 0,5k + 1,5k = 2 + k
k = 1
Myślę że to trzeba tak zrobić, ale głowy nie dam
4 maj 16:19
Rumpfy: a dalej to nie wiem
4 maj 16:20
ale o co chodzi:D: cos jest nie tak

odp ma byc: k= −0,5 ⋁ k= − 0,25
4 maj 16:22
Godzio: hmmmm
4 maj 16:25
Godzio: a przykład napewno dobrze przepisany ?
4 maj 16:34
ale o co chodzi:D: tak, tak
4 maj 16:42
Godzio: Sprawdziłem i dla k = −0,25 jest to nieprawda
x−y=k−1
2x−1=−3−k
x − y = −1,25
2x = −2,25 => x = −1,125
−1,125 − y = −1,25
−y = −0,125
y = 0,125
|−1,125| + |0,125| = 2 − 0,25
1,25 = 1,75
4 maj 16:49
ale o co chodzi:D: no to nie wiem

widocznie jak zwykle


ponkocili cos w odp


haha
4 maj 17:01