dana jest funkcja liniowa
Gabi: Dana jest funkcja o wzorze f(x)=(1−2a)x+3, x∊R.
a) Wyznacz a tak, aby miejscem zerowym funkcji była liczba 2.
b) Wyznacz wszystkie wartości a, dla których funkcja jest rosnąca w zbiorze R.
c) Dla a=4 napisz wzór funkcji liniowej, której wykres jest prostopadły do wykresu danej
funkcji i przechodzi przez punkt A(−7, 4).
4 maj 16:02
Godzio:
a) podstaw do funkcji punkt (2,0)
b) f(x) = ax + b => funkcja rosnąca dla a > 0 więc rozwiąż nierówność 1 − 2a > 0
c) f(x) = −7x + 3
4 = −1 + b
b = 5
4 maj 16:11