trygonometria
Julia: oblicz dwa pozostałe boki oraz pole trójkąta w którym
a) jeden bok ma długość 10 cm i tworzy z sąsiednimi bokami kąty 40o i 75o
b) jeden bok ma długość 6 cm i tworzy z sąsiednimi bokami kąty 135o i 30o
4 maj 16:00
Julia: 
niech ktoś to rozwiąże
4 maj 16:10
robinka:

α=40
β=75
γ=65
| 1 | | 1 | |
| 10*x*sin75= |
| *y*x*sin65 |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| 10*y*sin40= |
| *y*x*sin65 |
| 2 | | 2 | |
4 maj 16:28
Julia: dziękuję
4 maj 16:32
Julia: a b przykład
4 maj 16:34
Jack: podobnie
4 maj 16:37
Julia: no oblicze pole ale z kad skąd wiedziałaś ile wynoszą poszczególne boki
4 maj 16:39
Jack: poszczególne boki wylicza się właśnie z tw. cosinusów. Punkt b) robi się identycznie jak a).
4 maj 16:40
Julia: aha
4 maj 16:41
robinka: przecież x i y to boki

następnie podstawiasz do wzoru , który Ci napisałam w zadaniu
4 maj 16:43