Podaj wzór funkcji
Gabi: Podaj wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkt A(1, 3) i która przyjmuje
wartości ujemne tylko wtedy, gdy x>2. Czy istnieje tylko jedna taka funkcja?
4 maj 15:57
Rumpfy: 3 = a + b
miejscem zerowym f jest 2
0 = 2a + b
a = −3
b = 6
tylko 1 funkcja.
4 maj 16:07
Rumpfy: y = −3x + 6
4 maj 16:07
Ania: Wykres funkcji liniowej przechodzi przez punkt (−2,4). Funkcja przyjmuje wartości ujemne
wyłąćznie dla argumentów większych od 2. Podaj wzór tej funkcji.
15 gru 14:21