POMOCY!
Paulina: POMOCY

W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym długość krawędzi podstawy ma a=3, a krawędź boczna
k=7.
Oblicz długość wysokości h tego graniastosłupa i długość wysokości l ściany bocznej oraz
objętość i pole całkowite.
4 maj 15:38
Rumpfy:

H − wys ostroslupa
h − wys sciany bocznej
b − dlugosc krawedzi bocznej
a − krawedz podstawy
zauwaz ze podstawa jest szesciokat prawidlowy − sklada sie on z 6 rownobocznych trojkatów
H
2 + a
2 = b
2
H = 2
√10
| | a√3 | |
aby obliczyc h musimy miec wysokosc podstawy. Obliczamy ja ze wzoru x = |
|
|
| | 2 | |
x
2 + H
2 = h
2
z reszta dasz sobie rade. Nie jestem pewien czy nie zrobilem jakis bledow rachunkowych
4 maj 16:00
bzzz: wysokość ostrosłupa z tw. Pitagorasa: H2 + a2 = k2 czyli H=2√10
wysokość ściany bocznej też z tw. Pitagorasa h2 + (12a)2 = k2 czyli h=√1872
objętość to V= 94√32√10=4,5√30
Pole całkowite to pole podstawy plus 6*pole ściany bocznej. P=274√3 + 92√187
a w każdym razie o ile nie pomyliłam się gdzieś w rachunkach to powinno tak być.
4 maj 16:05
michał: nawet mozemy to prossciej obliczyc wiadomo ze kazdy bok ma po 3 cm to połowa boku ma 1.5 cm . a
Wiec potem z pitagorasa obliczamy h=6.83 cm
4 maj 16:07
Paulina: Dzięki wielkie
4 maj 16:13