plani.
krzych:

wiatm, mam taki rysunek, obwod ABC to 24cm, musze obliczyc obwod XYZ, wierzchołki XYZ znajduja
sie w polowie boku, prosze o podpowiedz
4 maj 15:18
Godzio: Jest takie twierdzenie:
Odcinek łączący środki 2 boków trójkąta jest równoległy do 3 boku i jest równy połowie boku 3
Teraz wszystko jasne

?
4 maj 15:20
Svanar: | | 1 | |
czyli obwod XYZ to |
| ABC musze dodac |
| | 2 | |
4 maj 15:22
krzych: jasne, ale jak to wykorzystac w przypadku kiedy mam podany tylko obw trojkata?
4 maj 15:22
Godzio: ehh
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
L = XY + YZ + XZ = |
| CB + |
| AC |
| AB = |
| (AB + BC + CB) = |
| * 24 = 12 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
4 maj 15:23
4 maj 15:23
Svanar: 12..... −,−
4 maj 15:23
krzych: czyli tego sie nie oblicza tylko dochodzi na podstawie twierdzenia?
4 maj 15:23
krzych: oka dzieki
4 maj 15:24