matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
x:
Jacek, leząc na łące, widzi wierzchołek drzewa pod kątem 45
0
w stosunku do poziomu. drzewo ma wysokość 16 metrów. w odległości ilu metrów od drzewa znajduje sie Jacek?
4 maj 14:58
robinka:
α=45
16
tgα=
x
16
1=
x
x=16
4 maj 15:02