funkcja wymierna
Maciek: Sporządź wykres fukncji f(x)=|x−4x−2|, a następnie korzystając z tego wykresu, wyznasz
wszyskie wartości parametru k, dla których równanie f(x)=|x−4x−2| = k ma dwa rozwiązania,
których iloczyn jest liczbą ujemną.
przedstawiłem funkcję w postaci iloczynowej robiąc założenie że x∊R\{2}, stąd otrzymałem
funkcję ze środka modułu w formie (x−2)(x−4), wymnożyłem i otrzymałem x2−6x+8
następnie wyliczyłem położenie wierzchołka na (3,−1), przekształciłem częściowo względem osi OX
aby otrzymać wykres f(x).
z tego wyszło że drugie równianie ma 2 rozwiązania dla k>1
a ich iloczyn jest ujemny kiedy jedna z nich jest ujemna, a druga dodatnia. Więc skoro f(0)=2 a
funkcja jest rosnąca to iloczyn x1 i x2 jest ujemny dla k>2
wyszło mi więc k>2.
Czy na maturze przeszło by to zadanie tak rozwiązane?
4 maj 14:36
Svanar: ZLE CALE ZADANIE ZLE
tutaj jest zle
przedstawiłem funkcję w postaci iloczynowej robiąc założenie że x∊R\{2}, stąd otrzymałem
funkcję ze środka modułu w formie (x−2)(x−4), wymnożyłem i otrzymałem x2−6x+8
4 maj 14:37
Godzio:
| | x−4 | | −2 | | −2 | |
f(x) = | |
| | = | |
| + 2| => narysuj wykres |
| + 2 ( powinieneś to umieć) |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
następnie dolną część wykresu odbij względem OX i myśle że dalej sobie poradzisz
4 maj 14:42
Svanar: mi wychodzi +1 a nie +2
4 maj 14:44
Godzio: zgadza się

+1
4 maj 14:46
robinka: | | −2 | |
zgadzam się z Svanarem ma ma byc +1 zamiast +2 > f(x)= |
| +1 |
| | x−2 | |
4 maj 14:49
Svanar: wkoncu cos dzis dobrze napisalem
4 maj 14:49
robinka: | | −2 | |
czyli bazowa funkcja F(x)= |
| > translacja o wektor [2,1] |
| | x | |
4 maj 14:50
Maciek: ok, dzięki wielkie, gdyby nie wy jeszcze na maturze bym palnął coś podobnego

czyli końcowy wynik to k∊(1,2)?
4 maj 14:58
Svanar: niee
teraz rysujesz wykres tej funkcji... czesc pod OX odbijasz wzgledem tej osi
i wtedy szukasz rozwiazania
4 maj 15:00
Godzio:

k∊(0,1) ∪(1,
∞)
4 maj 15:06
Maciek: Ok, wykres już mam dobry, tylko wydaje mi się że przy k∊(0,1) ∪(1,∞) są po prostu dwa
rozwiązania
a tam jest: "ma dwa rozwiązania których iloczyn jest liczbą ujemną".
4 maj 15:10
Godzio: a no to w takim razie k ∊ ∅
4 maj 15:11
Svanar: argh dla K∊(0,1) ILOCZYN JEST DODATNI
k∊(1, "punkt przeciecia z OY")
xD
4 maj 15:12
Maciek: Czyli tak jak mi się wydawało, bo f(0)=2 , jeszcze raz dzięki za superszybką pomoc
4 maj 15:18
Svanar: np
4 maj 15:21