matematykaszkolna.pl
funkcja wymierna Maciek: Sporządź wykres fukncji f(x)=|x−4x−2|, a następnie korzystając z tego wykresu, wyznasz wszyskie wartości parametru k, dla których równanie f(x)=|x−4x−2| = k ma dwa rozwiązania, których iloczyn jest liczbą ujemną. przedstawiłem funkcję w postaci iloczynowej robiąc założenie że x∊R\{2}, stąd otrzymałem funkcję ze środka modułu w formie (x−2)(x−4), wymnożyłem i otrzymałem x2−6x+8 następnie wyliczyłem położenie wierzchołka na (3,−1), przekształciłem częściowo względem osi OX aby otrzymać wykres f(x). z tego wyszło że drugie równianie ma 2 rozwiązania dla k>1 a ich iloczyn jest ujemny kiedy jedna z nich jest ujemna, a druga dodatnia. Więc skoro f(0)=2 a funkcja jest rosnąca to iloczyn x1 i x2 jest ujemny dla k>2 wyszło mi więc k>2. Czy na maturze przeszło by to zadanie tak rozwiązane?
4 maj 14:36
Svanar: ZLE CALE ZADANIE ZLE tutaj jest zle przedstawiłem funkcję w postaci iloczynowej robiąc założenie że x∊R\{2}, stąd otrzymałem funkcję ze środka modułu w formie (x−2)(x−4), wymnożyłem i otrzymałem x2−6x+8
4 maj 14:37
Godzio:
 x−4 −2 −2 
f(x) = |

| = |

+ 2| => narysuj wykres

+ 2 ( powinieneś to umieć)
 x−2 x−2 x−2 
następnie dolną część wykresu odbij względem OX i myśle że dalej sobie poradzisz
4 maj 14:42
Svanar: mi wychodzi +1 a nie +2
4 maj 14:44
Godzio: zgadza się emotka +1
4 maj 14:46
robinka:
 −2 
zgadzam się z Svanarem ma ma byc +1 zamiast +2 > f(x)=

+1
 x−2 
4 maj 14:49
Svanar: wkoncu cos dzis dobrze napisalem
4 maj 14:49
robinka:
 −2 
czyli bazowa funkcja F(x)=

> translacja o wektor [2,1]
 x 
4 maj 14:50
Maciek: ok, dzięki wielkie, gdyby nie wy jeszcze na maturze bym palnął coś podobnego emotka czyli końcowy wynik to k∊(1,2)?
4 maj 14:58
Svanar: niee teraz rysujesz wykres tej funkcji... czesc pod OX odbijasz wzgledem tej osi i wtedy szukasz rozwiazania
4 maj 15:00
Godzio: rysunek k∊(0,1) ∪(1,)
4 maj 15:06
Maciek: Ok, wykres już mam dobry, tylko wydaje mi się że przy k∊(0,1) ∪(1,) są po prostu dwa rozwiązania a tam jest: "ma dwa rozwiązania których iloczyn jest liczbą ujemną".
4 maj 15:10
Godzio: a no to w takim razie k ∊ ∅
4 maj 15:11
Svanar: argh dla K∊(0,1) ILOCZYN JEST DODATNI k∊(1, "punkt przeciecia z OY") xD
4 maj 15:12
Maciek: Czyli tak jak mi się wydawało, bo f(0)=2 , jeszcze raz dzięki za superszybką pomoc emotka
4 maj 15:18
Svanar: np
4 maj 15:21