s
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: proszę o pomoc przed maturą...
W trójkącie dane są kąty alfa beta gama leżące odpowiednio na przeciwko boków o długosciach
a,b,c. Uzasadnij,że jeżeli ciąg (alfa,beta,gama) jest arytmetyczny oraz ciąg (a,b,c) jest
geometryczny, to trójkąt jest równoboczny
4 maj 14:36
Godzio:

a, b, c => b
2 = ac
α, β, γ => 2β = α + γ
α + β + γ = 180
3β = 180
β = 60
o
b
2 = a
2 + c
2 − 2ac*cosβ
ac = a
2 + c
2 − ac
0 = a
2 − 2ac + c
2
0 = (a − c)
2
a = c
b
2 = a
2 + c
2 − 2ac*cosβ
b
2 = a
2
a = b
a = b = c
β = α = γ = 60
o
4 maj 14:53