Proszę o pomoc !! W układzie współrzędnych na....
GOŚĆ: W układzie współrzędnych na płaszczyźnie punkty A = (2, 5) i C = (6, 7) są przeciwległymi
wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz równanie prostej BD.
4 maj 14:20
Svanar: liczysz prosta AC
potem środek odcinka AC
i prosta protopadła do AC przechodząca przez środek odcinka AC
4 maj 14:21
GOŚĆ: a byłby w stanie mi ktoś to zrobić?
bo ja w ogóle tego nie rozumiem...
a jakbym miał przykład jak się to robi to dam rade potem
Pozdrawiam
4 maj 14:24
Svanar: A(2,5) C(6,7)
| | 2+6 | | 5+7 | |
S( |
| , |
| ) = S(4,6) |
| | 2 | | 2 | |
y=ax+b
5=2a+b
7 = 6a+b
b= 1
przyszpieszyłem ten układ równan

prosta prostopadła: y= −2x+b S(4,6)
6 = (−2)*4 + b
b= 14
y=−2x+14
4 maj 14:28
4 maj 14:36