wytlumaczy mi ktos jak to zrobic?
matura: Samolot startuje z lotniska pod katem 30st do poziomu. Po przebyciu 3km w linii prostej
samolot znajdzie sie na wysokosci:
4 maj 14:08
Svanar:

h = 2
√3 km
niech ktos sprawdzi
4 maj 14:20
matura: w odp pisze ze 2.5 km
4 maj 14:21
matura: 1.5 ma byc
4 maj 14:23
Svanar: hmmm pewnie zle narysowalem
4 maj 14:24
matura: ja narysowalam tak samo tylko ze nie wiem jak to wyliczyc bo z funkcji trygonometrycznych
jestem zielona
4 maj 14:26
Jack:

sin 30
o=
h3 ⇒ h=1,5
4 maj 14:26
matura: aha, ma byc 3 a nie 4
4 maj 14:27
Jack: troszkę
4 maj 14:27
matura: co troszke?

dzieki za rozwiazenie
4 maj 14:28
Nikka:
4 maj 14:29
Jack: "troszkę" źle narysowane zostało przez
Svanara
4 maj 14:29
Jack: "w linii prostej" w względem toru lotu zapewne.
4 maj 14:29
Nikka: no tak, 3 nie w tym miejscu

i nie ta funkcja trygonometryczna
4 maj 14:29
Svanar: grrr narysowane dobrze.... funkcja zla
4 maj 14:30
matura: yhmy

w kazdym razie dzieki, juz wiem jak to zrobic
4 maj 14:30
Jack:
4 maj 14:30
Svanar: i nie te dane xD ehh matura
4 maj 14:30
matura: ale sie poprawilam i dalam dobre
4 maj 14:31
Monia:): sin 30= 1/2
1/2=h/3/x2
3=2h/3
h=3/2= 1,5
4 maj 14:31
Jack: "4" zaznaczyłeś zamiast "3", poza tym cos 30o z tego rysunku inaczej wygląda − o to mi tylko
chodziło. Nie zżymaj się tak... już po wszystkim.
4 maj 14:31
Svanar: najmocniej przepraszam
4 maj 14:32
matura: mam jeszcze jedno pytanko: jak sie zmienialo funkcje z postaci ogolnej na kanoniczna i
odwrotnie?
4 maj 14:35
Svanar: kwadratowa ?
4 maj 14:36
matura: w zadaniu mam akurat taka: −x+2y−3=0
4 maj 14:37
matura: to bedzie wygladalo tak?: 2y=x+3
4 maj 14:38
matura: ale kwadratowa tez
4 maj 14:39
Svanar: taka funkcja nie ma postaci iloczynowej o ile sie nie myle
4 maj 14:39
matura: aha, bo mam takie zadanie: przykladem rownania prostej prostopadlej do prostej o rownaniu
−x+2y−3=0
4 maj 14:40
Svanar:
2y = x+3
| | 1 | |
jeżeli prosta ma być prostopadłą to a1 = − |
| |
| | a2 | |
wiec bedzie:
y = −2x+b skoro dowolna to b moze byc jakie chcesz
4 maj 14:42
Jack: liniowa ma postać ogólną i kierunkową.
4 maj 14:43
matura: a skad Ci sie wziely te ulamki w drugiej linijce?
4 maj 14:44
matura: aaa juz wiem
4 maj 14:45
Svanar: dziele przez to 2 co przy y bylo
4 maj 14:45
matura: a jesli miala by byc rownolegla?
4 maj 14:46
Svanar: a1 = a2
4 maj 14:47
matura: ok, dzieki
4 maj 14:48