ciagi
aaaaaa: zadanie z ciagów
Suma czwartego i siódmego wyrazu ciągu arytmetycznego wynosi 86, a suma drugiego i trzynastego
wyrazu tego ciągu jest równa 22. Znajdź pierwszy wyraz i różnicę tego ciagu.
Oblicz ile wyrazów tego ciągu daje w sumie liczbe − 73450

/
nie wychodzi mi druga czesc zadania
4 maj 13:51
Svanar: dokłanie która cześć ?
4 maj 13:51
aaaaaa: ta od oblicz
4 maj 13:59
aaaaaa: pierwsza wyjdzie a1=115 , r=−16
4 maj 13:59
Svanar: jak masz a
1 i r to podstawiasz do wzrou
4 maj 14:00
Svanar: ok juz Ci policze
4 maj 14:00
aaaaaa: własnie i nie wychodz
jest rownanie kwadratowe i delta<0
4 maj 14:01
aaaaaa: moze zrobilem blad w obliczeniach
4 maj 14:01
Svanar: nom na pewno

bo te zadania na pewno wyjda
4 maj 14:02
aaaaaa: a mogłbys sprawdzic

?
4 maj 14:02
Svanar: zaraz sprawdze
4 maj 14:03
aaaaaa: ja mam takie rownanie
−8n2+123n−73450=0
4 maj 14:04
Svanar: nom
dobrze wychodzi
4 maj 14:04
Svanar: takie samo mam
4 maj 14:04
aaaaaa: i co z tym zrobic

?
4 maj 14:05
Svanar: zostaw
4 maj 14:05
aaaaaa: moze ma wyjsc odpowiedz ze nie moze wyjsc taka suma
4 maj 14:05
aaaaaa: ok dzieki
4 maj 14:05
Svanar: moze byc.... ale wydaje mi sie bład w zadaniu
4 maj 14:06
aaaaaa: no mozliwe
4 maj 14:07