Dobrze zrobiłem???
Damian: Udowodnij, że ciąg (a,b,c) jest jednoczesnie arytmetyczny i geometryczny to a=b=c
czy może być takie rozwiązanie

?
To zadanie z matyru Jakub zrobił inaczej − pytam tylko czy zrobiłem prawidłowo...
b
2 = ac − warunek geometrycznego ciagu
| a+c | |
| = b − warunek arytmetycznego |
| 2 | |
a
2 + 2ac+c
2 = 4ac
a
2−2ac+c
2 = 0
| | a+a | |
(a−c)2 =0 ⇔ a=c, wiec b= |
| ⇒ b=a |
| | 2 | |
4 maj 13:08
Damian:
4 maj 13:22
Lothar: dobrze, tak powinno być udowodnione
4 maj 13:29
pytajnik: czemu tam jest 4ac?
4 maj 13:36
Lothar: | | a+c | |
ponieważ przy |
| podnosimy do potęgi, więc mianownik wynosi 4, mnożymy obie strony przez |
| | 2 | |
4 więc wychodzi 4ac
4 maj 13:38
Damian:
4 maj 13:45
Svanar: dobrze
4 maj 13:45