Ciiagi liczbowe
Bozena 55: hej! Mam takie to zadanko Sklep meblowy oferuje meble na raty za 8400. Raty można dokonać na
dwa sposoby: 1 sposób= 1120 a każda następna będzie równa o 20 zl niższa od poprzedniej lub: 2
sposób wzrost raty będą równe i wynoszą 8,1/3 % ceny 8400. Ile miesięcy nalewy spłacać meble?
Według wariantu a lub wariant b.? Ile wyniesie najmniejsza rata i ile będzie wynosiła rata
równa? Obliczy 8 1/3 procent z 8400. wynik ten co będzie i ile miesięcy będą spłacane. arob,
eta bogdan Basia ,Godzio liczę na pomoc. Pilnie
Na jutro mam kupę spraw
Za pomoc z góry dziękuje.
4 maj 13:07
Boyena55: Albo podajcie link lub podobne zadanko. Nie chce przeszkadzać
4 maj 13:13
Bozena55: pomocy pomóżcie! podajcie namiary
4 maj 13:33
Aneta5: hej! Mam takie to zadanko Sklep meblowy oferuje meble na raty za 8400. Raty można dokonać na
dwa sposoby: 1 sposób= 1120 a każda następna będzie równa o 20 zl niższa od poprzedniej lub: 2
sposób wzrost raty będą równe i wynoszą 8,1/3 % ceny 8400. Ile miesięcy nalewy spłacać meble?
Według wariantu a lub wariant b.? Ile wyniesie najmniejsza rata i ile będzie wynosiła rata
równa? Obliczy 8 1/3 procent z 8400. wynik ten co będzie i ile miesięcy będą spłacane. arob,
eta bogdan Basia ,Godzio liczę na pomoc. Pilnie Na jutro mam kupę spraw Za pomoc z góry
dziękuje.
Jestem tu nowa . Mam na jutro to same zadanko co poprzedniczki .
Dzieki za pomoc . z maty jestem cienka.
4 maj 14:06
robinka: r= −20
a1=1120
| | 2*1120+(n−1)*(−20) | |
8400= |
| *n |
| | 2 | |
8400*2=(2240−20n+20)*n
16800=2240n−20n
2+20n
840=112n−n
2+n
n
2−113n+840=0
Δ=12769−3360
√Δ=97
| | 113−97 | |
n= |
| =8 > rozwiązanie |
| | 2 | |
a
n=1120+7*(−20)=1120−140=980
b)
ja to rozumiem, że rata będzie stała i wynosiła 700 czyli 8400:700=12
4 maj 14:29
4 maj 15:23
Aneta5: ja za rok, ale chyba odpuszczę sobie



za cienka jestem
4 maj 15:30
robinka: ja już jestem po maturze
4 maj 15:39
robinka: można się wszystkiego nauczyć...
4 maj 15:40
4 maj 15:49