Układ równań
Katasia: Proszę o pomoc, ponieważ liczę je już od godziny i kiedy sprawdzam czy wyszło mi dobrze,okazuje
się że nie.
Proszę was o rozwiązanie dwóch układów równań
a) { 2y=13(x−1)+7
1−x=4(y−1)
b){ x−22 − y+35=x+2y
3−2x3 − 4y−26=2−x2
Będę wdzięczna za każdą pomoc
4 maj 12:51
Godzio: a)
1 − x = 4y − 1
6y = x − 1 + 21
1 − x = 4y − 1
−x − 20 = −6y
−x + 2 = 4y −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−22 = −10y
y = 2,2
x = 6,8
b)
| x−2 | | y+3 | |
| − |
| = x + 2y /*10 |
| 2 | | 5 | |
| 3−2x | | 4y−2 | | x | |
| − |
| = 2 − |
| / * 6 |
| 3 | | 6 | | 2 | |
5x − 10 − 2y − 6 = 10x + 20y
6 − 4x − 4y + 2 = 12 − 3x
−5x − 22y = 16
−x − 4y = 4 / * 5
5x + 22y = − 16
−5x − 20y = 20 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2y = 4
y = 2
x = −3
4 maj 12:56
Katasia: Dziękuję

Już wiem gdzie robiłam błąd
4 maj 13:07