prawdopodobienstwo
Hashiri: Zadanie
Na loterii jest 40 losow, w tym 4 wygrywajace. Kupujemy 2 losy. Oblicz prawdopodobienstwo tego,
ze bedzie wsrod nich dokladnie jeden los wygrywajacy.
Robie wiec tak :
| | | |
Wszystkie elementy Ω= | =780
|
| | |
| | | |
elementy zdarzenia A = | =4
|
| | |
| | 4 | |
wiec P(A)= |
| , ale taki wynik jest zly
|
| | 780 | |
I nie wiem co robie zle

Bardzo prosze o pomoc.
4 maj 12:34
Hashiri: Pomoglby ktos
4 maj 12:41
wieprz: A=C14*C1/36+ C24
4 maj 12:45
wieprz: edit : A=C14*C136+ C24
4 maj 12:45
kamil maturzysta: Dwa losy z 40 możemy wybrać na
( 40) 40 ⋅39 |Ω | = = −−−−−−−= 20⋅3 9 2 2
sposobów. Jeżeli ma być dokładnie jeden wygrywający, to możemy go wybrać na 4 sposoby. Drugi
los, przegrywający, możemy wybrać na 36 sposobów, zatem zdarzeń sprzyjających jest
4 ⋅36
i prawdopodobieństwo wynosi
P = 4−⋅36−−= −−12−−= 12−. 20⋅ 39 5 ⋅13 65
4 maj 12:46
wieprz: edit 2 : A=C14*C136+ C24
4 maj 12:46
Hashiri: wieprz jak mozesz napisac to bardziej czytelnie to bede wdzieczny
4 maj 12:47
wieprz: moc zbioru A : kombinacja 1 z 4 razy kombinacja 1 z 36 + kombinacja 2 z 4
4 maj 12:50
Hashiri: no to dalej sie nie zgadza bo w odp prawdopodobienstwo to
4 maj 12:52
Hashiri: Ma ktos jakis pomysl co jest nie tak
4 maj 12:55
Hashiri: Blagam Was

Pomozcie
4 maj 13:02
kris_garg: 4* 36 = 144 /780 = 12/65
4 maj 13:03
kris_garg: 1 los wygrywa kombinacja 1 z 4 * jeden los przegrywa 1 z 36 i tyle bez zadnych plusów i minusow
4 maj 13:04