wielomiany
ucząca-się: Wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+3) daje reszte 6, a przy dzieleniu przez (x−2) daje
reszte 1. Wyznacz reszte z dzielenia tego wielomianu przez wielomian p(x)=(x−2)(x+3)
mógłby ktoś pomóc?

pewnie proste zadanie..bo dopiero numerek "18" ale uczę się wielomianów
sama i nie mam pomysłów.
4 maj 11:44
Jack:
Dane:
W(x)=Q(x)*(x+3)+6
W(x)=P(x)*(x−2)+1
Szukane:
W(x)=T(x)*(x+3)*(x−2)+R(x) → R(x)=ax+b (ponieważ jest stopnia ≤ niż wielomian przez który
dzielimy
Policz z danych W(−3)=..., W(2)=... i wstaw do ostatniego równania (z R(x) ).
4 maj 11:49
ucząca-się: a W(−3) liczę podstawiając "−3" za 'x'?
4 maj 12:15
ucząca-się: czyli że W(−3)=(−3+3)+6=6
i W(2)=(2−2)+1=1
tak?
4 maj 12:19