matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Calka
wiola:
Obliczyc calke.
2
√
x
∫
3−
4
√
x
3
4 maj 10:47
piotrek:
wiolu musisz wykonac podstawienie u= x
1/4
1
wtedy du =
x
−
3
4
dx => dx = 4x
3
4
4
x
2
4
x
5
4
mamy ∫
* 4x
3
4
du = 4∫
=
3−x
3
4
3−x
3
4
u
5
=4∫
du
3−u
3
dalej juz sobie chyba poradzisz?
4 maj 12:04
piotrek:
zapomnialem w pierwszej linijce dodac du
dx = 4x
3
4
du
4 maj 12:06