zadania.info matura probna zestaw 7 zad. 11
kris_garg:

Wtrójka˛t prostoka˛tny ABC o przyprostoka˛tnych długos´ci jACj = 3 i jBCj = 4 wpisano dwa
przystaja˛ce okre˛gi w ten sposób, z˙ e sa˛ one wzajemnie styczne oraz jeden z nich jest
styczny
do boków AB i BC, a drugi do boków AC i BC.
Oblicz długo´s´c promienia tych okr˛egów ?
Mam pytanie czy mozna tak rozwiazac to zadanie ? czy to jest zgodne z matematyka

odpowiedz
jest ze promien ma byc 2/3 czyli razy 2 1i1/3 wiec jak zronbimy z tego trójkata prostokatnego
równoramienny to srodek cięzkości S podzieli nam wysokość na 2;1 czyli 1 i 1/3 promien duzego
okregu = srednica małego ogregu czyli promien 2/3

Czy takie myslenie ma sens

Dziekuje za pomoc
4 maj 10:11
imię lub nick: przedstaw jeszcze raz swój tok rozumowania bo nic z tego nie rozumiem
4 maj 10:21
kris_garg:

Mamy dany trójką prostakątny 4 , 3 , 5
Ja zamieniam go na równoboczny 5 , 5 2*3=6 z h =4
Z dwóch takich samych okregów robia sie 4 okregi a z nich 1 duzy okrag
w którch R duzy okrag = 2r mały okrag
Wysokoś powstalego trojkata rownoramiennego 4 dziele w stosunku 2−1 wiec mam 1i1/3 +2i2/3 =4
wiec 1i1/3 = R
to R/2 = r = 2/3
I pasuje z odpowiedzia tylko czy to zgodne jest z zasadami matematyki
4 maj 10:30
kris_garg:
4 maj 10:57
imię lub nick: a skąd wiesz że R=2r?
4 maj 10:59
kris_garg:

no własnie tego nie jestem pewny ale :
4 maj 11:06
kris_garg: 2 okregi takie same wiec 4 to musi byc kwadrat w którym sa 4 okregi małe i jeden duzy wiec R=2r
4 maj 11:08
imię lub nick: "nie możesz wzorować się na rysunku" swego czasu słyszałem to bardzo często
4 maj 11:11
kris_garg: no ale z tresci wynika ze okregi wpisane w trojka sa styczne i maja takie same r wiec sa
identyczne a jak sa identyczne to jak je odbijemy to powstanie kwadrat duzy z 4 malych w
których sa opisane

ciekawy jestem czy jak by bylo takie zadnie na maturze czy takie
rozwiazanie by zaliczyli za max punktów
4 maj 11:17
imię lub nick: racja powstanie kwadrat, ale nie znasz promienia małego okręgu→boku kwadratu→promienia dużego
okręgu, krtóry niekoniecznie jest równy
13h. podejrzewam że najpierw zobaczyłeś odpowiedź
a później wymyśliłeś rozwiązanie

jutro piszesz mature?
4 maj 11:29
kris_garg:

tak pisze , nie zobaczyłem odpowiedzi tak mi sie nasunęło bo kiedyś robiłem podobne zadanie i
zaciekawiło mnie to czy ma to jakiś sens matematyczny dlatego napisałem a propos z zadania
wynika ze jest to r drugi taki sam wiec musie byc kwadrat nie ma innego wyjścia

jak r = 3
lub 2 to zasze wyjdzie kostka z 4 r czyli kwadrat ? jezeli te okregi był by nie rowne wtedy
niemóglbym tego zastosowac tak mi sie wydaje
4 maj 11:51