matematykaszkolna.pl
TRYGONOMETRIA - METODA GEOMETRYCZNA Gustlik: Geometryczny sposób wyznaczania funkcji trygonometrycznych, gdy dana jest jedna z nich:
 3 
1) Gdy dany jest sinα, np. sinα=

, to rysujemy trójkat prostokatny, ponieważ
 5 
 a 
sinα=

, przyjmujemy, ze a=3, c=5, b obliczamy z twierdzenia Pitagorasa przekształcając
 c 
wzór c2=a2+b2. Mając b liczymy pozostałe funkcje ze wzorów na funkcje w trójkącie prostokątnym.
 3 
2) Gdy dany jest cosα, np. cosα=

, to rysujemy trójkat prostokatny, ponieważ
 5 
 b 
cosα=

, przyjmujemy, ze b=3, c=5, a obliczamy z twierdzenia Pitagorasa przekształcając
 c 
wzór c2=a2+b2. Mając a liczymy pozostałe funkcje ze wzorów na funkcje w trójkącie prostokątnym.
 a 
3) Gdy dany jest tgα, np. tgα=3, to rysujemy trójkat prostokatny, ponieważ tgα=

,
 b 
przyjmujemy, ze a=3, b=1, c obliczamy z twierdzenia Pitagorasa c2=a2+b2. Mając c liczymy pozostałe funkcje ze wzorów na funkcje w trójkącie prostokątnym.
 b 
4) Gdy dany jest ctgα, np. ctgα=3, to rysujemy trójkat prostokatny, ponieważ ctgα=

,
 a 
przyjmujemy, ze a=1, b=3, c obliczamy z twierdzenia Pitagorasa c2=a2+b2. Mając c liczymy pozostałe funkcje ze wzorów na funkcje w trójkącie prostokątnym. Omijamy w ten sposób dość pracochłonne i mało obrazowe obliczanie tych funkcji ze wzorów
 sinα 
trygonometrycznych typu jedynka trygonometryczna czy tgα=

. Metodą geometrycvzną
 cosα 
jest duuuzo szybciej, zwłaszcza przy obliczaniu innych funkcji z tangensa czy cotangensa.
4 maj 01:43
Gustlik: Podbijam, matura za pasem !
13 kwi 01:31
Maciuś: Gustlik roz ?emotka
13 kwi 09:33
Ked: Masz tego wiecej?
13 kwi 09:39
Maciuś: gustlik masz jakas strone gdzie sa wszystkie fajne triki na podst matme ja mam braki u podstaw brakuje mi użycia jakiegoś 'triku" kombinuje sam jak kon pod gorke tworze wlasne twierdzeniaemotka
13 kwi 09:41
prosta: ta metoda działa tylko dla kątów ostrych i tylko w zadaniach zamkniętych (nie jest do końca poprawna)
26 kwi 20:28
piotr: a kiedy rysujemy trójkąt nieprostokątny?
26 kwi 20:32
prosta: prostokątny to podstawa w tej "metodzie"
26 kwi 20:37