kombinaoryka
Sara: Hey

Zad.1 Ile 9−literowych slow (majcych sens lub nie) mozemy otrzymac, przestawiajac litery w
slowie KATAPULTA

Zad.2 Ile liczb 10−cyfrowych mozemy otrzymac, przestawiajac cyfry w liczbie 9989879876 ?
POMOCY

3 maj 22:49
kos:
permutacje z powtórzeniami
| | n! | |
P(k1, k2, k3)n= |
|
|
| | k1!*k2!*k3! | |
k
1, k
2 , k
3 −−−−−− powtórzenia elementów w zbiorze n− elemenyowym
a) wszystkich liter : n= 9 k
1= 3 −−− litery A k
2= 2 −−− litery T
zatem: ilość takich wyrazów jest:
| | 9! | | 1*2*3*4*5*6*7*8*9 | |
|
| = |
| = ..........
|
| | 3!*2! | | 1*2*3 * 1*2 | |
b) podobnie:
n= 10 k
1=4 −−− to 9−tki k
2=3 −− to ósemki k
3= 2 −−− siódemki
ilość ich jest:
3 maj 23:05
Sara: Dzieki a takie zadanie :
Z talii 52 kart wyciagamy 10 roznych kart. Ile razy mozemy wylosowac w ten sposob 8 kart tego
samego koloru
3 maj 23:38
Hashiri: Jack i jak mozesz jeszcze to zadanko zrobic bo cos nie moge rozkminic jego
4 maj 00:02
4 maj 00:24
Jack: | |
− wybór jednego koloru z czterech
|
| |
| |
− wybór 8 kart danego koloru z 13
|
| |
| |
− wybór 4. kary innego koloru (czyli spośród 39)
|
| |
4 maj 00:28
kos:
Jack ....... skoro wybieramy 10 kart
to;
4 maj 00:52
Jack: kurcze, oczywiście...

dzięki za trzeźwość umysłu.
4 maj 01:17