liczba rozwiązań równania
paweł: Wskaz liczbe rozwiązań równania
x−8x3+64=0
pomocy
3 maj 21:20
Wydi: 1 rozwiązanie
x=8
3 maj 21:21
paweł: a skąd to wiadomo?
3 maj 21:23
paweł: na co trzeba tu zwrócić uwagę?
3 maj 21:24
Wydi: jeśli masz równanie wymierne to rozwiązanie jest w liczniku
3 maj 21:24
Wydi: czyli x−8=0 → x=8
3 maj 21:25
3 maj 21:25
Wydi: Wiem wiem x
3+64≠0
x∊R−{−4}
3 maj 21:27
Wydi: Ale to jest zadanie z podstawy i nie chciałem koledze motać
3 maj 21:28
Svanar: ale to jest zadanie za 2 pkt i na 1000% jeden jest za dziedzine
3 maj 21:28
Wydi: Masz racje, przepraszam
3 maj 21:30
Svanar: nic sie nie stalo
3 maj 21:30
Wydi: No przeze mnie kolega napisze tylko na 98% ale to chyba i tak niezłe
3 maj 21:32