planimetria.
enigma: Dany jest trapez ABCD o kącie prostym przy wierzcholkach A i D.
Ramie pochyle ma długość 6, a krótsza podstawa 4. Wyznacz długość ramienia prostopadlego i
drugiej podstawy, wiedząc, że w ten trapez można wpisac okrąg.
3 maj 21:19
Godzio:

4 + b = 6 + c
c
2 + (b−4)
2 = 36
c = b − 2
(b−2)
2 + b
2 − 8b + 16 = 36
b
2 + 4b + 4 + b
2 − 8b − 20 = 0
2b
2 − 4b − 16 = 0
b
2 − 2b − 8 = 0
Δ = ...
√Δ = ...
b
1 = ... b
2 = ... −> ujemny wynik odrzuć
c = b − 2
dokończ
3 maj 21:45
Svanar: bajka
3 maj 21:47
Godzio: żeby tylko takie zadania na maturce nie ?
3 maj 21:48
Svanar: sama przyjemnosc by byla
3 maj 21:49
kos:

z warunku opisania trapezu na okregu: h+6= a+4 => h= a −2
IEBI= a −4
z tw. Pitagorasa w ΔEBC:
(a−2)
2 + (a−4)
2 = 6
2
wyznacz a, pamiętając ,że a >0 i h>0
3 maj 21:56
kos:
Godzio popraw błąd!
b
2−4b +4 +.............
równanie ostateczne ; b
2 −6b −8=0
3 maj 22:12
kos:
3 maj 22:29
Godzio: no tak

b
2 − 4b + 4 + b
2 − 8b − 20 = 0
2b
2 − 12b − 16 = 0
b
2 − 6b − 8 = 0
i dalej już wiadomo
3 maj 22:33
kos:
3 maj 22:34