trygonometria
kos: wykaż , ze jeżeli sinα − cosα jest liczbą wymierną, to cos4α jest też l.wymierną.
3 maj 20:44
Svanar: juz pisze
3 maj 20:50
Svanar: cos4α = 2cos2a − 1 = 1−2(sin2a)2
sinα−cosα = x
sin2α − 2cosαsinα + cos2α = x2
1−sin2α = x2
sin2α = 1−x2
1−2(1−x2)2 = 1−2(1−2x2+x4) = 1−2+4x2−2x4 = −2x4 + 4x2−1 ← skoro x jest liczba wymierna
to tez jest liczba wymierna
3 maj 20:58
Svanar: ja to tak widze
3 maj 20:58
3 maj 21:03
Wydi: Mój sposób
3 maj 21:04
Svanar: tak jak moje
3 maj 21:04
Svanar: na maturze tez w goole wpiszesz ?
3 maj 21:04
kos: ok.
można już poprzestać na:
cos4α= 1−2( 1−x
2)
2 −−−−−−− jest wymierne, bo x −−− wymierne
3 maj 21:05
Wydi: teoretycznie nie

, masz racje

ale teraz każda sekunda się liczy
3 maj 21:09