dowód
kos: udowodnij ,że dla dowolnych rzeczywistych a i b prawdziwa jest nierówność a2+ab +b2 +2 >0
3 maj 19:49
dan: jakby ta 2 przy ab była to łatwiej by było
3 maj 19:52
dark: poprostu podstawiasz pod a i b dowolne liczby(chociażby 1,1) i wynik zawsze ma być większy od 0
3 maj 19:55
Wydi: to powinno być udowodnione dla wszystkich liczb rzeczywistych więc musi zostać na literkach
3 maj 19:57
Svanar: na pewno
3 maj 19:58
dark: aha, dzięki Wydi żeś powiedział, sam myślałem że wystarczy tak i miałbym błąd
3 maj 19:58
Wydi: (a+b)2+2>ab może coś takiego?
3 maj 19:58
Svanar: no i co z tym ?
3 maj 19:59
dan: każda liczba podniesiona do kwadratu będzie dodatnia więc a
2>0 tak samo b
2>0
ale jeśli będzie np. dla a −3 a dla b 10 to już będzie równanie sprzeczne, więc nie będzie dla
dowolnych
3 maj 19:59
dan: wydi wtedy wyjdzie ci a2+2ab+b2 jak już coś to (a−b)(a+b)
3 maj 20:00
dan: i ab będzie −ab bo dałeś na drugą stronę
3 maj 20:01
dan: chociaż tak, bo b
2 będzie 100 a ab będzie −30 więc dla każdych liczb będzie prawdziwe
3 maj 20:02
dan: tylko trzeba to matematycznie napisać jakoś
3 maj 20:03
kos: Jak narazie to nie jest udowodnione !
3 maj 20:05
dan: jest udowodnione

bo a
2+b
2 będzie zawsze większe od ab
a
2+b
2>ab
3 maj 20:10
Wydi: hmmm, albo jakoś tak...
(a+b)
2−2ab+ab>−2
(a+b)
2−ab>−2 kurcze, wydaje się bardzo proste a jednak
3 maj 20:12
Godzio:
a
2 + ab + b
2 + 2 > 0
| 1 | | 3 | |
| a2 + ab + b2 + |
| a2 + 2 > 0 |
| 4 | | 4 | |
| | 1 | | 3 | |
( |
| a + b)2 + |
| a2 + 2 > 0 |
| | 2 | | 4 | |
2 > 0
suma tych wyrażeń jest > 0
może być

?
3 maj 20:12
dan: WYDI patrz na wzory skróconego mnożenia jak to przekształcasz razisz moje oczy
3 maj 20:12
dan: nawet jak dasz −1 i 0 to też będzie 3>0
dasz 0 0 to będzie 2>0
3 maj 20:13
Svanar: ciekawy, ciekawy pomysl

gratulacje
3 maj 20:13
dan: a nie dobrze przekształciłeś nie zauważyłem to −2ab
3 maj 20:14
Wydi: ja również gratuluje

DAN co w moich wzorach jest nie tak

3 maj 20:15
dan: nic

wszystko ok

nie było problemu
3 maj 20:15
Wydi: takie zadanie mogłoby być już na maturze, a tak niewinnie wyglądało
3 maj 20:17
Svanar: tutaj nie skupiasz sie tak jak na maturze
3 maj 20:18
dan: jakbyśzobacyzł na maturze takie zadanie to byś zwątpił
3 maj 20:18
kos:
Ok! ...
Godzio , zaginasz maturzystów
3 maj 20:19
Wydi: faktycznie ale gdybym na maturze widział je po raz pierwszy to nieźle bym się napocił

HEHE
3 maj 20:19
Wydi:
3 maj 20:20
kos:
no to jeszcze takie , na "rozgrzewkę" !
wykaż ,że wartość wyrażenia:
√3 −√8 +
√5 −√24 +
√7− √48
jest równa
1
3 maj 20:22
Godzio: To jest na tyle banalne że maturzyści mogą się potrudzić
3 maj 20:25
Svanar: o kur.... aaa wiem
√(1−√2)2 +
√(√3 − √2)2 +
√(√3+2)2 = |1−
√2| + |
√3 −
√2| + |
√3−2| =
√2
− 1 +
√3 −
√2 −
√3 + 2 = 1




:





:




:

3 maj 20:27
Artur: 3−√8 = 2 −2√2 +1
i tak samo resztę
3 maj 20:27
Wydi: Założę się że pod pierwiastkami są ukryte wzory skróconego mnożenia
3 maj 20:27
Svanar: xD
3 maj 20:27
Wydi: No dokładnie, 3 wpisy o tym samym czasie
3 maj 20:27
3 maj 20:28