trójkąt
kos: W trójkącie ABC poprowadzono środkowe AD i CE, które przecięły się w punkcie P.
Wiedząc ,że IADI*CEI= √3 oraz suma miar kątów: IPACI +I ACPI= 60o.
Wykaż,że pole trójkąta ABC jest równe 1 .
3 maj 19:40
kos:
Nie ma chętnych?....... nie jest trudne
3 maj 20:31
Godzio: Jak nie ma chętnych to ja spróbuje
3 maj 20:32
kos: 
.
3 maj 20:41
Svanar: jest twoje mistrzu
3 maj 21:00
Godzio: coś cienko mi idzie z jego robotą

ale kombinuje dalej to "nie trudne zadanko"
3 maj 21:01
Svanar: masz podany 1 kat: 120 stopni, środkowe przecinaja sie w stosunku 2:1 liczac od wierzchołka
wiec kombinuj
3 maj 21:02
Wydi: I kto to mówi
3 maj 21:05
Godzio: no to wszystko sobie na rysunku zaznaczyłem tylk oc odalej
3 maj 21:07
3 maj 21:07
kos:

........"więc kombinuj" tak jak podpowiada
Svanar
3 maj 21:07
kos:
Wydi ...... weż na maturę kompa
3 maj 21:08
Wydi: Za duży, lepiej kamerkę ze słuchawką
3 maj 21:11
Svanar: to samemu trzeba robic.... nie google
3 maj 21:11
Wydi: Dobra już nie przeszkadzam w zadaniach wrzucając linki
3 maj 21:13
Svanar: ale wydaje sie latwe
3 maj 21:13
Godzio:

zrobiłem tak , nie mam pojęcia jak obliczyć P
5 
pewnie trzeba wykorzystać jakoś tą
informacje
α + β = 60
9xy =
√3
| | 1 | | √3 | | √3 | | 1 | |
P1 = |
| *sin120*4xy = |
| * 4 * |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 9 | | 3 | |
| | 1 | | √3 | | √3 | | 1 | |
P2 = |
| sin60*2yx = |
| * 2 * |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 9 | | 6 | |
| | 1 | | √3 | | √3 | | 1 | |
P3 = |
| sin60*2x*y = |
| * 2 |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 9 | | 6 | |
| | 1 | | √3 | | √3 | | 1 | |
P4 = |
| sin120xy = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 9 | | 12 | |
P
5 =
| 4 | | 2 | | 2 | | 1 | | 9 | | 3 | |
| + |
| + |
| + |
| = |
| = |
| |
| 12 | | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | | 4 | |
| | 1 | |
i z tego wychodzi że P5 = |
| |
| | 4 | |
Jest jakiś łatwiejszy sposób albo coś

?
3 maj 21:21
Svanar:
czyli P
1 + P
2 = 1/2p
P = 1
3 maj 21:24
Godzio: a to jest zawsze pewne że środkowa dzieli trójkąt na 2 takie same pola ?
3 maj 21:26
3 maj 21:27
Godzio: No właśnie sprawdziłem przed chwilą

szkoda że tego wcześniej nie wiedziałem

Znając tą
informacje to już banał
3 maj 21:28
Wydi: 
3 maj 21:29
Svanar: po maturze z odpowiedziami tez tak powiem
3 maj 21:29
3 maj 21:30
Godzio: heh

zawsze się coś znajdzie o czym jeszcze nie słyszałem

przynajmniej mam jedną rzecz za sobą
3 maj 21:31
Wydi: Hehe
3 maj 21:33
kos:
I o to chodzi

..... to bardzo ważna informacja
3 maj 21:34
kos:
A gdzie jest "Eta" ? .... czy ktoś wie? ...
3 maj 21:35
Godzio: Na przyszłość będę wiedzieć

Na szczęście mam jeszcze rok, myślę że zdążę z wszystkimi twierdzeniami itd
3 maj 21:37
Svanar: to Ty taki wymiatacz w 2 klasie jestes ?
3 maj 21:38
kos: Na "bank" ...... wierzę w Ciebie
3 maj 21:38
Godzio:
3 maj 21:38
Svanar: nie no .... gratulacje

ja nad tym wykaz ze musial bym przysiedziec.... ale pewnie wkoncu by
sie udalo
3 maj 21:39
kos:
3 maj 21:39
Godzio: Svanar, to tylko dzięki temu forum, tyle zadań tu zrobiłem, że nabrałem wprawy i większość
zadań nie stanowi dla mnie problemu, na początku jak tu przychodziłem (to będzie październik
zeszłego roku), to byłem w tyle z materiałem, a teraz jestem do przodu
3 maj 21:41
Svanar: no to super

u mnie duzo zalezy od szczescia

potrafie nie zrobic banalnego, zeby bardzo
trudnie zrobic bez zadnego problemu

ale jak zdam mature to za rok przyjde was zmotywowac
3 maj 21:43
Godzio: OK !
3 maj 21:46