zagadka logiczna 5klasisty
ma1ina: Maszynka ułamkowa składa się z dwóch części . Części oznaczone symbolami @ i # wykonują dwie
różne operacje . Po wrzuceniu do tej maszynki liczby 2 otrzymano ułamek 5/2. a po wrzuceniu
liczy 1/3 otrzymano 10/3. Jakiej liczby można się spodziewać po wrzuceniu do maszynki liczyby
3/4?
Wydaje mi się,że to powinna być liczba 15/4 ale potrzebuje uzasadnienia

Dzięki wielki za pomoc
3 maj 19:24
Rumpfy: za przeproszeniem.. jakie popierrrdolone zadanie.
3 maj 19:30
dan: piątoklasisty?
3 maj 19:32
Andrzej: 25 / 8
Liczba wrzucona do maszynki jest mnożona przez − 1 / 2
A do wyniku dodawane jest 7 / 2
Rozwiązanie powinno być w zasięgu większości maturzystów,
Natomiast w mojej opinii dawanie go pięcioklasiście jest szkodliwe , bo to zadanie ponad siły:
1 Wymaga znajomości liczb dodatnich i ujemnych.
2 Wymaga zrozumienia że odejmowanie I odejmowanie to taka sama klasa operacji
3 Wymaga umiejętności rozwiązania układu dwóch równań z dwiema niewiadomymi.
8 sty 13:06
M: To zadanie nie ma jednego rozwiązania.
Ja np. doszedłem do tego:
Pierwsza operacja: 1/x
druga operacja: +x
gdzie x = liczba wejściowa
obliczenia obu podanych przypadków:
dla x=2:
1/2 + 2 = 1/2 + 4/2 = 5/2
dla x=1/3:
1/1/3 + 1/3 = 3/1 + 1/3 = 9/3 + 1/3 = 10/3
Dla przypadku do rozwiązania (x=3/4):
1/3/4 + 3/4 = 4/3 + 3/4 = 16/12 + 9/12 = 25/12
Czyli równie dobrym rozwiązaniem jest 25/12 dla przypadku gdzie pierwsza operacja to 1/x a
druga to +x.
6 sty 13:47