wysokośc CD trójkąta ABC na długośc 32 i tworzy z bokiem AC kąt α, taki cos α =
masza: wysokośc CD trójkąta ABC na długośc 32 i tworzy z bokiem AC kąt α, taki cos α = 4/5, oraz z
bokiem c kąt β=15/8 . oblicz długości boków trójkąta ABC
3 maj 19:06
Rumpfy:

|CA| = 40
3 maj 19:11
Rumpfy: nie wiem czy dobrze zaznaczylem kat β, czy ty dobrze napisales w tresci.
3 maj 19:12
masza: tak rób dalej może ci wyjdzie
3 maj 19:17
Rumpfy: "oraz z bokiem c kąt β=15/8 "
na nasze mozna?
3 maj 19:24
masza:

cosα=4/5
sin β=4/5
tag β=15/8
ctagα=15/8
3 maj 19:28
wieprz: z twierzenia cos gdzie cos(alfa+beta) i wtedy z trojkatow prostokatnych
3 maj 19:29
Rumpfy: wysokośc CD trójkąta ABC na długośc 32 i tworzy z bokiem AC kąt α
... wez to sobie przeczytaj.
3 maj 19:32
masza: tj. tan β=15/8 czyli jakieś 61' 55' 39''
3 maj 19:38
masza: dzięki mam już zrobione
3 maj 20:00