kąty w okręgu
kos: Kąt między cięciwą AB okręgu i prostą styczną do okręgu w punkcie A
ma miarę α= 62o . Wówczas kąt środkowy ASB= β ma miarę:
A)β= 124o B)β= 138o C)β=118o D) β=152o
3 maj 19:01
Rumpfy:

Odpowiedz A −> 124*
3 maj 19:06
kos:
Proszę o uzasadnienie
3 maj 19:08
Rumpfy: promien R jest prostopadly do stycznej → ze tam po lewj mamy kat prosty, po prawej kat α − 62
a na srodku kat 28 (wyliczamy)
Powstaly trojkat jest rownoramienny, wiec katy przy podstawie sa rowne, dalej juz chyba wiesz o
co chodzi.
3 maj 19:15
kalafiorowa:
kat α tworzy z katem BAS kat 90*
zatem kat BAS ma miare 90*−62*=28*
trojkat ABS jest trojkatem rownoramiennym wiec kat ABS ma rowniez miare 28*
kat srodkowy ASB ma miare 180*−28*−28*= 180*−56*=124*
3 maj 19:15
kos:
3 maj 19:32