Najpierw pytanie: wysokość poprowadzona w trójkącie prostokątnym z wierzchołka z kątem prostym
będzie przechodzić przez środek okręgu wpisanego w ten trójkąt? Właśnie tego nie jestem
pewien, i dlatego wynik może być zły. Rysunek trochę niedokładny.
Może coś takiego
r=2
skoro tak, to masz kwadrat o boku 2 zaznaczony na pomarańczowo, jego przekątna to 2√2. Cały
zielony odcinek to przekątna kwadratu i promień, więc 2+2√2. Przekątna jest nachylona do x i
y pod kątem α=45*
Pole trójkąta to
| 1 | ||
P= | xy | |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | √2 | |||||
P= | *sin45*x*(2+2√2)+ | *sin45*y*(2+2√2)= | * | *(2+2√2)(x+y) | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | √2 | |||
xy= | * | *(2+2√2)(x+y) | |||
| 2 | 2 | 2 |
| xy | |
=x+y | |
| √2+2 |
| x | |
*y−y=x | |
| √2+2 |
| x | ||
y( | −1)=x | |
| √2+2 |
| x−√2−2 | ||
y( | )=x | |
| √2+2 |
| √2+2 | ||
y=x* | ||
| x−√2−2 |
http://matematyka.pl/190385.htm
SPIKE wysokość nie przechodzi przez środek okręgu!
Raczej się mylisz...co do wysokości
Trójkąt prostokątny równoramienny, tyle powiem
Na pewno nie w prostokątnym.
Pozdrawiam!
Patrzac na date pewnie moja pomoc nie wiele sie przyda ale jak juz rozwiazalem to napisze
(a+2)2+(b+2)2=(b+a)2
x=2+b => b=x−2
y=2+a => a=y−2
w pierwszym redukujemy ile sie mozna podstawiamy zmienne wyciagamy to co trzeba i koniec
zadanka