Znajdź środek symetrii
ola: Zadanie 1.
Punkty A = (–4, 1), B = (1, 6) i C = (8, 3) są kolejnymi wierzchołkami czworokąta ABCD.
a) Wyznacz współrzędne wierzchołka D tak, aby czworokąt ABCD miał środek symetrii
3 maj 17:47
Lothar: wyznaczasz symetralną odcinka AB, następnie prostą równoległą do AB i przechodząca przez punkt
C, możesz za pomocą jednokładności wyznaczyć punkt D lub ze wzoru na odległość punktu C od
symetralnej AB obliczyć odległość C od symetralnej, a następnie odległość tą podstawić do
wzoru na odległość punktu D od symetralnej AB
3 maj 18:07
kos:
Środek symetrii ma każdy równoległobok, jest nim punkt przecięcia przekątnych,
czyli środek S jest środkiem odcinków AC i BD
S(2,2)
D(x
D, y
D)
| | xD+xB | | yD+yB | |
xS= |
| , yS= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
x
D= 2x
S −x
B , y
D= 2y
S − y
B
x
D= 4 −1= 3 , y
D= 4 −6= −2
D(3, −2)
3 maj 18:17
kos:
tak miało być zapisane
3 maj 18:21
ola: Ale w odpowiedziach mam że punkt D ma(−3,8)
3 maj 18:36