Graniastosłupy - powtórka.
chachrek: Czy jest ktoś, kto może mi sprawdzić to zadanie?
Przepraszam, ze pisze już drugi raz, ale tam dałem zadanie bez tytułu i myślę, że każdy
pomyślał, że jestem spamer i może być tam pewnie wirus i nie wszedł, Otóż nie, nie wiem,
dlaczego jest pusta luka. Chyba, dlatego, że dodawając zadanie dałem za dużo enterów, ale
przejdźmy do zadania:
Ojciec Wojtka postanowił zbudować sposobem gospodarczym na działce komórkę na narzędzia
ogrodnicze. Od sąsiada dostał drzwi o szerokości 90 cm i wysokości 2 m. Ile metrów
kwadratowych desek musi kupić na tę komórkę, a ile rolek papy, jeśli dach trzeba pokryć papą
przynajmniej 2 razy ? Papę sprzedaje się w rolkach o szerokości 1 m, jedna rolka papy ma 9 m
długości. Dodaj po 10% desek i 10% papy na ubytki i zakładki. −podstawa − 3,50 m x 3m
−wysokość − 2,20 m −wysokość 2 − 3,80m Zrobiłem tak:
2*3.5m*2.2m+2*3m*2.2m−0.9m*2=15.4m2+13.2m2−1.8m2=26.8m2* 1.1=29.48m2 MUSI KUPIĆ 30m2 DESEK.
1.6m*3m+1.6m*3.5m=4.8m2+5.6m2=10.4m2 10.4m2*2=20.8m2 20.8m2*1.1=22.88m2 MUSI KUPIC 23m2 PAPY
gdyby co, mogę zamieścić rysunek. Lecz moje wyniki są błędne co do wyników z podręcznika..
Wyniki z podręcznika, to: Około 40 metrów sześciennych ( nie zauważyłem symbolu tej trójki o
góry), oraz 3 rolki papy? Co zrobiłem źle. Jak mówię, mogę dać rysunek .
3 maj 17:41
chachrek: Dziekuję, zadanie zostało wyjaśnione w pierwszym z tematów rpzezemnie zadanych
3 maj 18:03