trapez
Orzech: Pole trapezu prostokątnego opisanego na okręgu wynosi 5, a jego obwód 10. Oblicz długość
promienia okręgu.
3 maj 17:25
Orzech: Ma ktoś jakiś pomysł
3 maj 17:33
Marcin:

a+b+c+d=10 // obwód = 10
a+b=c+d=5 // warunek na wpisanie okręgu w wielokąt
c = 2R
P = ( a + b )*c / 2
5 = 5*c / 2
2 = c
R = 1
3 maj 17:34
Lothar: zwróć uwagę że każdy trapez jest równocześnie kwadratem oraz że suma przeciwległych boków
czworokąta wpisanego w okrąg jest równa 180 stopni
3 maj 17:35
Lothar: opisanego na okręgu, mój błąd, ale zadanie z trapezem wpisanym w okrąg też ciekawe
3 maj 17:35
Rumpfy:

P
trapezu = 5
Obw = 10
3 maj 17:36