Logarytmy
Bronek: Rozwiąż równanie:
a) 2log 12 x=log 12 6 + log 12 24
b) 4 log 2=2logx+log5
c) log 6 5 − 12 log6 x = log 6 12
d) log2 x2 − log 2 x=log 2 5
e) log 5 X = 2 + log 5 2
Prosze o pomoc
3 maj 17:16
Bronek: prosze o pomoc
3 maj 17:21
Lothar: a) skoro podstawa logarytmu jest taka sama to możesz ją opuścić pamiętając by wcześniej
podciągnąć dwójkę pod potęgę przy 2log12x
więc x2=6+24
x = √30 lub x = −√30
analogicznie przy reszcie logarytmów
3 maj 17:25
Bronek: mógłbyś zrobić parę przykładów żebym to zrozumiał ?
3 maj 17:35
Bronek: pomoże ktoś ?
3 maj 18:16
Anna: pomogę Ci, Bronku. Już piszę.
3 maj 18:39
Anna:
a) 2log
1/2x = log
1/26 + log
1/224
log
1/2x
2 = log
1/2(6*24)
x
2 = 144 ⇒
x = 12 ( x= −12 odrzucamy, gdyż liczba logarytmowana musi być
dodatnia)
b) 4log2 = 2logx + log5
log2
4 = logx
2 + log5
log16 = log(x
2*5)
| | 16 | | 4 | | 4√5 | |
5x2 = 16 ⇒ x2 = |
| ⇒ x= |
| = |
| |
| | 5 | | √5 | | 5 | |
c.d.n.
3 maj 18:47
Anna:
| | 1 | | 1 | |
c) log65 − |
| log6x = log6 |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
log65 − log6x1/2 = log6 |
| |
| | 2 | |
| | 5 | | 1 | |
|
| = |
| ⇒ √x = 10 ⇒ x= 100 |
| | √x | | 2 | |
d) log
2x
2 − log
2x = log
25
log
2x = log
25 ⇒
x = 5
e) log
5x = 2 + log
52
log
5x = log
525 + log
52
log
5x = log
550 ⇒
x = 50
3 maj 18:57
Bronek: Dziękuje ci Aniu
3 maj 19:42
Bronek: 1) 3 log 2 X = log 2 5
2) log (x−3)+3=log 4
jak mam zrobić te przykłady ?
4 maj 14:24
Jack:
1) skorzystaj ze wzoru a*logb c= logb ca, potem opuść podstawy logarytmu.
2) zamień 3 na logarytm, skorzystaj ze wzoru loga b + loga c = loga b*c, potem opuść
podstawy logarytmów.
4 maj 14:34
Bronek: a)
6x=32
32/6=8/4 ?
4 maj 14:38
Jack:
1) 3 * log2 x = log2 5 . Może teraz jak masz porządnie zapisane będziesz potrafił podstawić
do wzoru.
4 maj 14:39
Bronek: sory 8/3 ?
4 maj 14:39
Jack: skup się na prawej stronie. Zastosuj wzór ktory zapisałem wyżej. Liczba która mnoży logarytm
przechodzi o potęgi argumentu logarytmu.
4 maj 14:40
Jack: na lewej stronie, przepraszam.
4 maj 14:41
Bronek: 3 log 2x = log 2 5
2 3x=2 5
8=5
x=5/8
dobrze ?
4 maj 14:47
justyna: log x =log 2 + log 5
15 gru 20:17
Eta:
x=10
15 gru 20:17
justyna: ale jak to rozwiazac?
15 gru 20:18
Eta:
logx= log(2*5) ⇒ x= 2*5= .....
15 gru 20:19
justyna: dzieki
15 gru 20:19