Równanie
Ciemny: Jak sie rozwiazuje takie równania? x3−4x2−3x+12=0
3 maj 16:40
MeG: wyjmujesz czynnik przed nawias :
x2(x−4)−3(x−4)=0
(X2−3)(x−4)=0
(x−√3)(x+√3)(x−4)=0
x=√3 x=− √3 x=4
3 maj 16:45
mati7: x
3 − 4x
2 −3x +12=0
x
2(x−4)− 3(x−4)=0
teraz łączysz w pary czyli : (x
2−3)(x−4)
x
2−3=0 x−4=0
x
2=3 x=4
x= −
√3 i
√3
chyba tak, lecz nie jestem pewny może ktoś sprawdzi
3 maj 16:48
mati7: czyli dobrze

troszkę się spóźniłem...
3 maj 16:49
oddworld: mati7 zajrzyj do tematu ciemnego z ciagiem geometrycznym bo chcialbym to zrozumiec
3 maj 17:00