Ciagi geometryczne
Ciemny: Trzeci wyraz ciagu geometrycznego jest równy 4, a czwarty wyraz tego ciagu jest równy (−2).
Pierwszy wyraz tego ciagu jest równy?
3 maj 16:20
dark: a1=16
3 maj 16:23
oddworld: dark czyli r=6 ?, ja myślałem ze przy ciągu geo to będzie q −12 jak a3=4 a a4= −2
3 maj 16:44
ciezka: r = −2
dzielisz wartość 4 wyrazu przez 3 wyraz i otrzymujesz q
3 maj 17:23
ciezka: pomyłka, odwrotnie podstawiłam obliczając.
r= − 1/2
3 maj 17:24
oddworld: ok dobrze mam tylko zle zapisalem q zamiast r
3 maj 17:43