MATURA
maturzysta: OSTATNIE SZLIFY I PYTANIA PRZED MATURĄ
pytanie 1
mam pytanie odnośnie okręgu na trapezie
czy jeżeli okrąg jest opisany na trapezie ABCD to i czy jest opisany na trójkącie ABC

czy to
inny jest okrąg. można skorzystać z wzoru na promień okręgu opisanego na trójkącie ( zeby
policzyć promien okręgu opisanego na trapezie)

pytanie 2
kiedy liczymy "p" a kiedy "q" w równaniach kwadratowych, Np jest zadanie żeby policzyć dla
jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków równania przyjmuje wartość największą.
( liczymy p czy q)

pytanie 3 − powiazan z pytaniem 2
mamy zadanie ze a,b, c oznaczają kolejno długosć, szerokośc i wysokość graniastosłupa. Wyznacz
wymiary o największym polu całkowitym. Dochodze do rrównania kwadratowego i nie wiem czy
liczyć p, czy q

Poprawne wychodzi liczenie p i podstawienie że to jest np. bok a. Dlaczego
tak jest

Może ktos mi wyjaśnić kiedy które liczymy. Może na przykładach
3 maj 15:56
Lothar: 1. wystarczy że narysujesz rysunek pomocniczy pamiętając że większa podstawa trapezu jest
zawsze średnicą koła w niego wpisanego. trójkąt ABC jest trójkątem prostokątnym bo obiera się
na średnicy, między innymi dlatego zarówno trójkąt jak i trapez są opisane na tym samym kole
3 maj 16:00
Lothar: 2. wtedy korzystamy ze wzorów Vieta, ewentualnie można policzyć p który jest środkiem odcinka
| | x1+x2 | |
między dwoma pierwiastkami funkcja kwadratowej |
| =p |
| | 2 | |
3 maj 16:02
Lothar: wtedy liczysz p, ponieważ wiedząc że funkcja kwadratowa ma kształt paraboli, więc jeżeli
funkcja ma a<0 to jej ramiona sa skierowane w dół. więc dla p = ileś tam, przyjmuje wartość q
która jest najwyższa wartością funkcji
3 maj 16:03
maturzysta: czy w każdym trapezie na którym można opisać okrąg środek tego okręgu znajduje się na środku
dłuższej podstawy
3 maj 16:07
Lothar: raczej tak, nie spotkałem się z trapezem wpisanym w koło którego dłuższa podstawa nie była by
średnicą koła, chociaż wydaje mi się być możliwa inna sytuacja
3 maj 16:12
maturzysta: zad
dla jakich wartosci parametru m suma kwadratów pierwiastków równania
x
2+(m−1)x+m
2−5m+4=0
przyjmuje wartość największą. Wyznacz ją.
Δ≥0
x1
2+x2
2 − f max
liczymy delte i otrzymujemy że m∊<1,5>
teraz
x1
2+x2
2 − f max
(x1+x2)
2−2x1*x2=x1
2+x2
2
korzystamy z wzorów vieta i otrzymujemy
x1
2+x2
2 = −m
2+8m−7
i co dalej. Liczymy p czy q
3 maj 16:13
Bystysz: Nie, to tylko zbieg okoliczności. Jakby to zobrazować hmm... spójrz na tarczę zegara
analogowego. Tarcza to okrąg, a wierzchołki trapezu to godzina 8, 4, 1 i 11. Środek okręgu
znajduje się wewnątrz trapezu
3 maj 16:15
Lothar: dzięki Bystysz za wytłumaczenie trapezu wpisanego w koło : )
co do tego zadania które rozpisałeś "maturzysta" to tak jak mówiłem liczysz p, ponieważ
parabola ma ramiona w dół bo a<0, więc jak podstawisz punkt p to wyjdzie ci q bo wierzchołek
paraboli to (p,q), a q jest największa wartością równości kwadratowej
3 maj 16:19
maturzysta: już wszystko jasne odnośnie wszystkich moich pytań
3 maj 16:30
maturzysta: dzięki
3 maj 16:30