Jeszcze mam jedno zadanko
fiszka: | | 1 | |
Oblicz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego (an), wiedząc, ze a2=36 i a5=4 |
| . |
| | 2 | |
Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu.
Kto dobry pomoże?
3 maj 15:54
dan: znowu ciągi... ja strajkuję! xd
3 maj 16:00
dark: iloraz czyli q=12,
a1=a2/q
a1= 36/ 12czyli a1=72
3 maj 16:00
fiszka: hm i to cała w tym filozofia?

dzieki!
3 maj 16:04
dan: q=1/2
3 maj 16:05
dan: heh policzyłem q a dark już całe
3 maj 16:05
fiszka: echh tez bym chciała być taka zdolna jak Wy
3 maj 16:07
dark: chyba jak dan bo ja to strzelam tylko
3 maj 16:14