Jak wyliczyć y ??
rinko: Jak wyliczyć kolejno "y" bo robie gdzieś błąd. Ma wyjsc (y=16) (448y − 2)(y+4) = 448
3 maj 15:46
Lothar: mnożysz nawiasy, potem mnożysz wszystko przez y liczysz deltę, a potem podstawiasz pod wzór
miejsc zerowych równania kwadratowego
3 maj 15:48
dan: mnie wychodzi 32 i −28...
3 maj 15:50
dan: sorry −32 i 28
3 maj 15:51
Lothar: podejrzewam że y ma być większe od zera bo y jest pewnie jakąś prędkością itp.
wyszło ci 32, może gdzieś zapomniałeś podzielić to przez 2
3 maj 15:53
dan: delta mi wyniosła 14400 to jest pierwiastek z delty =120
z wzorów na y
1 i y
2 (x
1 i x
2) wyszło mi tyle
3 maj 16:13