kto umie pochodne ;(
milenka: Oblicz pochodne:
| | 3x2 − 4x3 √x2 | |
1. f(x) = |
| |
| | 2√x | |
2. f(x) = x arc cos
√1−x2
3. f(x) = sin
2 3x
4. f(x) = 3
x* x
3
5. f(x) = x
sinx
3 maj 15:41
piotrek: najpierw zapoznaj się ze wzorami na pochodne

4 pierwsze powinnas zrobic bez problemu
a 5.
f'(x)= (x
sinx)' = (e
sinx*lnx)'= e
sinx*lnx * (sinx*lnx)' =
| | 1 | | 1 | |
esinx*lnx*(sinx* |
| + cosx*lnx) = xsinx * (sinx* |
| + cosx*lnx) |
| | x | | x | |
3 maj 16:10
dan: piotrek coś ty zrobił z tym równaniem
3 maj 16:12
Lothar: pochodne już nie obowiązują na maturze rozszerzonej
3 maj 16:13
milenka: ok dzięki wielkie za 5 przykład może z resztą sobie poradzę
3 maj 16:18
milenka: a w tym pierwszym najpierw pochodną 3x
2 potem pochodną iloczynu a na koniec pochodną ilorazu
3 maj 16:20
piotrek: skorzystalem z prawa dla logarytmow, ktory powinen znac kazdy licealista

4
log43= 3
3 maj 16:22