| 1 | 1 | |||
1.Liczby a,b,c tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny. Jeśli a= | , b= | , to | ||
| 2 | 3 |
| 1 | ||
wartość c wynosi: Wydaje mi się że | , ale jak to obliczyć? | |
| 6 |
| x2+2x+1 | ||
3.Wrażenie wymierne | dla x=/ −1 i x =/ 3 po uproszczeniu ma postać | |
| x2−2x−3 |

4.Prawdopodobieństwo, że w wyniku rzutu dwiema symetrycznymi kostkami sześciennymi otrzymamy w
sumie co najwyżej 10 oczek wynosi:?
5.Przybliżenie dziesiętne z dokładnością do 0,01 liczby √7+√6 wynosi 5,10. Przybliżenie
| 1 | ||
liczby | z dokładnością do 0,01 wynosi::::: według odpowiedzi też | |
| √7−√6 |


?
6.Promień okręgu opisanego na trójkącie o bokach dł 3cm, 4cm, 5cm, wynosi:
7.Wyznacz liczbę składników w sumie 1+4+7+10+...+151 i wyznacz tę sumę?
8.Do akwarium w kształcie prostopadłościanu o wymiarach posdtawy 3dm x 0,5m i wysokosci 40cm,
| 3 | ||
wypełnionego wodą do | wysokości, wrzucono dwie sześcienne kostki o krawędzi 10cm. o ile | |
| 4 |
?
| 1 | ||
| 6 |
| (x+1)2 | (x+1)2 | |||
3. | = | resztę chyba wiesz jak skrócić | ||
| (x2+x−3x−3) | (x(x+1)−3(x+1)) |
| 2 | 1 | ||
= | + c | ||
| 3 | 2 |
| 4 | 3 | ||
− | = c | ||
| 6 | 6 |
| 1 | |
= c | |
| 6 |
| (x+1)2 | x+1 | x − 3 + 4 | 4 | ||||
= | = | = | + 1 | ||||
| (x+1)(x−3) | x−3 | x−3 | x−3 |
| a + b − c | ||
6. jest to trójkąt prostokątny, więc promień = r = | ||
| 2 |
| 3 | ||
wyrzucenia 11 lub 12 oczek wynosi | zdarzeniem przeciwnym do tego jest wyrzucenie 10 | |
| 36 |
| 33 | 11 | |||
oczek lub mnie i o to nam chodzi więc wynosi ono | = | |||
| 36 | 12 |