funkcje
wiewi: liczba 1 jest miejscem zerowym funkcji liniowej f(x)= (2−m)x+1 wynika stąd ze
m=0 / m=1/ m=2/m=3
3 maj 15:21
Lothar: m = 3, podstawiasz pod x liczbę 1 i rozwiązujesz równanie
3 maj 15:23
wiewi: ale jak. mi nie wyhcodzi nie wiem gdzie bład robię.
1=(2−m)1+1
1=(2−m)2
1=4−2m
2m=3/2
3 maj 15:29
3 maj 15:29
Lothar: f(x)=(2−m)x+1 miejsce zerowe tej funkcji to taki punkt gdzie jak podstawisz pod x liczbę 1 to
wyjdzie ci zero więc ⇒
0=(2−m)*1+1 zachowując kolejność działań, najpierw mnożymy to co w nawiasie przez 1
0=(2−m)+1 opuszczamy nawias
0=2−m+1 przenosimy m na drugą stronę
m=3
3 maj 15:32
wiewi: a ...... lol fakt.. dzięi. głupie błedy robię,
3 maj 15:33