równanie
kremówka: x3 +1=0
czy podstawiam do do wzoru skróconego mnożenia? a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
3 maj 15:03
Lothar: tak, tylko że wzór skróconego mnożenia podałaś błędny, następnie porównujesz zawartości obu
nawiasów do zera
3 maj 15:06
ciezka: a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
prędzej do tego wzoru gdy już o wzorach mówimy.
3 maj 15:06
kremówka: pomyliłam znaki a,czyli to co napisałam jest ok?(x−1)(x2+x*(−1)+(−1)2)
=(x−1)(x2−x−1)
=(x−1)(x2−1)
x=1 czy x=−1?
3 maj 15:11
Lothar: nie, próbuj dalej ale z wzorem który podała cięzka
3 maj 15:12
kremówka: to ja się juz całkie pogubiłam , podstawiam do wzoru ale nic nie moge wymyślić !
3 maj 15:32
kremówka: to ja się juz całkie pogubiłam , podstawiam do wzoru ale nic nie moge wymyślić !
3 maj 15:32
Lothar: zgodnie ze wzorem a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2) a=x b=1
(x+1)(x2−x+12)=0 ⇒
x+1=0 lub x2−x+1=0 ponieważ aby wynik był równy zero, zawartość jednego nawiasu musi się
równać zero z tego wynika ⇒
x=−1 lub x2−x+1=0, delta wychodzi ujemna więc to równanie kwadratowe jest zawsze dodatnie i
nigdy nie będzie równe zero
wynikiem jest x=−1
3 maj 15:36
kremówka: dziękuję bardzo , tzn . że musiałam obliczyć również deltę?
3 maj 15:44