steremetria?
ktoś: przekątna sześcianu ma dł. 3. oblicz pole pow cał tego sześcainu?
3 maj 14:25
ciezka: a =√3
PC = 18
3 maj 14:26
dan: a nie Pc=3√3?
3 maj 14:28
dan: a nie to v liczę

sorry 3*6=18 ma być
3 maj 14:29
ciezka: gdyż przekątna sześcianu zawsze ma wartość a√3
więc a√3 = 3 /√3
a = 3/√3
a= 3/√3 * √3/√3 ( znosimy niewymierność)
a = 3√3/3
a = √3
PC = 6 * a2
3 maj 14:29
Lothar: a = √3 V = 3√3 Pc = 18
3 maj 14:31
truskaweczka1055: mozna to jeszcze policzyc pitagorasem bo przekatna szescianu to 3,przekatna podstawy to a√2 i
dlugosc boku to a, wiec
a2+(a√2)2=32
a2+2a2=9
3a2=9
a2=3
a=√3
P=6a2=6*(√3)2=6*3=18
3 maj 14:35
ktoś: a jesli przekątna ma 9 to tak samo? eh spróbuję na tym przykładzie , dziękuję ślicznie
3 maj 14:44
ktoś: czyli jak przekątna bedzie miał 9 to : a
a + (a
√22) = 9
2
a
2 + 2a
2 = 81
3a
2=81 /3
a
2=27
a=
√27
P= 6* a
2
P= 6(
√27)
2
P=6* 27= 162.

jeju.. umiem. wyszło mi. ten pitagoras łatwiejszy ::::::::
3 maj 14:52
ciezka: i bravo

Fajnie ,że rozumiesz.
3 maj 14:54
dan: łatwiejszy niż obliczyć 3=a
√3 ?
3 maj 14:57