zad
x: która z podanych liczb nie jest równa √28 ?
a. √7*√4
B. 2√7
C. 4√7
D.√4*7
3 maj 14:14
Wydi: C
3 maj 14:17
x: dlaczego?
3 maj 14:18
dan: bo by wtedy było √16*7 a to nie jest 28...
3 maj 14:19
Wydi: a) √4*7=√28
b) √4*7=√28
d) √28
c)√16*7
3 maj 14:19
truskaweczka1055: ja mowie ze odpowiedz b
3 maj 14:19
dan: odpowiedź jest równe
√28 a w pytaniu jest NIE JEST równe
3 maj 14:20
truskaweczka1055: sorry przeczytalam jest rowna

wydi ma racje
3 maj 14:20
jakija: b jest dobrze... bo stosujemy zasade wsadzania wyrazów pod jeden wspólny pierwiastek i mnozymy
3 maj 14:21
Eta:
bo 4
√7=
√42*7=
√16*7=
√112 ≠
√28
w a) :
√4*
√7=
√4*7=
√28
w b) 2
√7=
√22*7=
√4*7=
√28
w d)
√4*7=
√28
zatem odp; C) jak podaje
Wydi
3 maj 14:21