zadanie
x: dla jakich wartości x wyrażenia w podanej kolejności tworzy ciąg arytmetyczny : 7+x,9+2x,11+3x?
3 maj 14:10
ciezka: x=1
3 maj 14:12
ciezka: sorry pomyłka
3 maj 14:12
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg arytm. => 2b= a+c
więc rozwiąż równanie: 2( 9+2x)= 7+x +11+3x
3 maj 14:12
dark: x∊R
3 maj 14:13
ciezka: ale dla x=2 jest ok
3 maj 14:13
dark: każda liczba jaką podstawisz uczyni z tego c.a
3 maj 14:14
Eta:
odp: x€R jest poprawna , tak jak podaje
dark
3 maj 14:15
dan: dark ma rację dla każdej liczby rzeczywistej
3 maj 14:15
maturzystka: jednakkiedy mamy rozwiązac cos takiego w zadaniu otwartym musimy ładnie to zapisac, wtedy ciąg
ten oznaczmy go sobie abc jeśli jest arytmetycny ma zależność, że c−b=b−a. Przy tym załozeniu
wychodzi nam 0. podobnie jest dla geometrycznego ale zaleznośc jest ilorazem zamiast działania
odejmowania czyli c/b=b/a
4 maj 22:18