trójkąt
ewcia:

Dany jest trójkąt prostokątny ABC, w którym |BC| = 30, |AC| = 40, |AB| = 50. Punkt W jest
środkiem okręgu wpisanego w ten trójkąt. Okrąg wpisany w trójkąt ABC jest styczny do boku AB w
punkcie M. Oblicz długość odcinka CM.
3 maj 14:00
ewcia:
mała literówka zamiast C ma być B i odwrotnie
4 maj 14:54
ewcia: pomoże ktoś
4 maj 16:06
Rumpfy: ten wzor masz w tablicach:
a
2 = |CM|
2 + |BM|
2
a, b, c − boki trojkata ( a naprzeciw wierzcholka A)
4 maj 16:24
Svanar: ale CM to nie jest punkt OPISANIA okregu... przynajmniej ja tak sadze
4 maj 16:25
PieknyNieznajomy: P = 12 30 * 40
P = 600
P to także
P = 12 50 * |CM|
600 = 25 * |CM|
|CM| = 24
4 maj 16:26