jak obliczyc?
ona: Zbadaj monotoniczność ciągu określonego wzorem: an=−3n2+2n−7
Mógłby ktoś rozwiązać?:(
3 maj 13:52
dan: liczysz Δ liczysz miejsca zerowe i dalej powinieneś wiedzieć
3 maj 13:58
dan: chociaż nie ma miejsc zerowych... to liczysz xw=−b/2a=−2/−6=1/3
i masz f↗=(∞,1/3)
f↘=(1/3,∞)
3 maj 14:00
dark: fajnie dan tylko że delta ujemna wychodzi
3 maj 14:01
dan: no już zrobiłem inaczej

a najpierw rosnąca bo przed kwadratem masz − wyjdzie ci parabola pod
osią OX ze skierowanymi ramionami w dół
3 maj 14:02
ona: Czyli monotonicznosc jest malejaca , dobrze zrozumialam?
3 maj 14:38
Lothar: dan napisał ci dobrą odpowiedź
3 maj 14:42
ona: ok dziękuje Wam
3 maj 14:44