pytanie
gość: jest jakiś wzór na przekątną bryły np prostopadłościanu? cz sześcianu?
3 maj 13:43
dan: d2=H2+c2
c − przekątna podstawy
d− przekątna graniastosłupa
3 maj 13:52
wiewi: dzięi ale to wtedy jak mamy podane dane miary podstawy, a już wiem

w tym zadaniu co mam
problem są podane ,
3 maj 14:03
dan: możesz też mieć kąt podany np. kąt przekątnej do podstawy, a masz to trójkąt prostokątny wtedy
liczysz sinus, co tam chcesz i ci wychodzi reszta
3 maj 14:05
maturzystka: przekątna prostopadłościanu d= √a kwadrat + b kwadrat+ c kwadrat wszystko pod pierwiastkiem
jest, na przekatną sześcianu= a√3, kwadratu= a√2
4 maj 22:13
Gustlik: Przekątna prostopadłościanu:
D=√a2+b2+c2, a, b, c − wymiary prostopadłościanu (podwójne twierdzenie Pitagorasa)
Przekątna sześcianu:
D=a√3
5 maj 01:08
Damian: @nom
Trochę kultury!
24 kwi 17:37